Morfologia de trimestru I

Trimetstrul 1 al unei sarcini presupune o serie de schimbări și transformări în corpul unei femei gravide. Aceste schimbări sunt

Trimetstrul 1 al unei sarcini presupune o serie de schimbări și transformări în corpul unei femei gravide. Aceste schimbări sunt în principal legate de dezvoltarea embrionului și formarea structurilor de bază ale acestuia.

Morfologia de trimestrul 1 suceava include următoarele aspecte:

  1. Dezvoltarea embrionului: În această perioadă, embrionul (fertilizat) se dezvoltă într-o săptămână forma unui disc embrionar. Se formează 3 straturi germinale care dau naștere la toate organele și țesuturile organismului.
  2. Formarea sistemului nervos: Creierul, coloana vertebrală și nervii încep să se dezvolte. Inima începe să bată, iar cordul este format în mod semnificativ. Începe formarea organelor vitale.
  3. Dezvoltarea cordului: Sistemul cardiovascular începe să se formeze, incluzând formarea inimii și circuitul sangvin embrionar.
  4. Dezvoltarea sistemului digestiv: Tubul digestiv începe să se formeze, inclusiv stomacul, intestinul subțire și intestinul gros.
  5. Dezvoltarea sistemului respirator: Plămânii încep să se dezvolte, deși în această etapă sarcinii, respirația se realizează prin intermediul placentei.
  6. Dezvoltarea sistemului scheletic și muscular: Oasele și mușchii se formează și încep să se dezvolte, iar embrionul capătă o formă umană mai recunoscută.
  7. Dezvoltarea organelor reproductive: Organele reproductive încep să se formeze și să se diferențieze în funcție de sexul embrionului.
  8. Alte aspecte: În acest trimestru, femeia gravida poate experimenta schimbări hormonale și fizice, precum grețuri și oboseală, creșterea sânilor și apariția primele semne de sarcină, cum ar fi absența menstruației și creșterea greutății.

Este important de menționat că aceste schimbări și dezvoltarea embrionului sunt estimate în funcție de săptămâni și sunt specifice fiecărei sarcini individuale. Este întotdeauna recomandat ca o femeie gravida să consulte un medic specialist în obstetrica/ ginecologie suceava și să urmeze îndrumările și instrucțiunile acestuia pentru monitorizarea și îngrijirea corespunzătoare în timpul acestui trimestru crucial.

Morfologia fetala de trimestrul 1 suceava este importanta pentru ca poate depista malformatiile grave ale embrionului. Aceasta se face pana in 14 saptamani pentru ca, in majoritatea tarilor, aceasta este limita avortului la cerere. Morfologia fetala reprezinta o investigatie imagistica avansata ce consta intr-o ecografie prin care se verifica in detaliu anatomia si dezvoltarea fatului si se pot identifica malformatii grave sau alte anomalii. Aceasta ecografie se efectueaza intre 11 saptamani si 6 zile si 13 saptamani si 6 zile, deoarece acesta este momentul in care organele fatului sunt dezvoltate suficient si pot fi examinate. Ecografia poate fi realizata transabdominal sau transvaginal. Morfologia fetala din trimestrul 1 suceava  este recomandata depistarea unor anomalii cromozomiale: sindromul Down (trisomia 21) este asociat cu malformatii ale craniului, inimii si retard mintal; sindromul Patau (trisomia 13) este foarte periculos, scazand foarte mult speranta de viata a copilului si nu se poate trata; sindromul Edwards (trisomia 18) este asociat cu malformatii ale inimii, oaselor, rinichilor si retard mintal. De asemenea, mai exista si alte anomalii fetale majore care pot fi depistate 100% la aceasta varsta a sarcinii. Acestea includ anencefalia, encefalocel, exomphalos, gastroschizis, absenta unor membre, holoprosencefalia alobara etc sau multe altele care pot fi suspicionate si apoi confirmate sau infirmate in consultatiile ulterioare. Parintii vor primi interpretarea rezultatului si vor fi sfatuiti in privinta necesitatii unor investigatii suplimentare2.

Morfologia fetala de trimestrul 1 suceava este importanta pentru ca poate depista malformatiile grave ale embrionului. Aceasta se face pana in 14 saptamani pentru ca, in majoritatea tarilor, aceasta este limita avortului la cerere. Morfologia fetala reprezinta o investigatie imagistica avansata ce consta intr-o ecografie prin care se verifica in detaliu anatomia si dezvoltarea fatului si se pot identifica malformatii grave sau alte anomalii2. Aceasta ecografie se efectueaza intre 11 saptamani si 6 zile si 13 saptamani si 6 zile, deoarece acesta este momentul in care organele fatului sunt dezvoltate suficient si pot fi examinate. Ecografia poate fi realizata transabdominal sau transvaginal. Morfologia fetala din trimestrul 1 suceava  este recomandata depistarea unor anomalii cromozomiale: sindromul Down (trisomia 21) este asociat cu malformatii ale craniului, inimii si retard mintal; sindromul Patau (trisomia 13) este foarte periculos, scazand foarte mult speranta de viata a copilului si nu se poate trata; sindromul Edwards (trisomia 18) este asociat cu malformatii ale inimii, oaselor, rinichilor si retard mintal. De asemenea, mai exista si alte anomalii fetale majore care pot fi depistate 100% la aceasta varsta a sarcinii. Acestea includ anencefalia, encefalocel, exomphalos, gastroschizis, absenta unor membre, holoprosencefalia alobara etc sau multe altele care pot fi suspicionate si apoi confirmate sau infirmate in consultatiile ulterioare. Parintii vor primi interpretarea rezultatului si vor fi sfatuiti in privinta necesitatii unor investigatii suplimentare.