Sarcina extrauterină

O sarcină extrauterină, cunoscută și sub denumirea de sarcină ectopică, se produce atunci când un ovul fertilizat se implantează în

O sarcină extrauterină, cunoscută și sub denumirea de sarcină ectopică, se produce atunci când un ovul fertilizat se implantează în afara cavității uterine. În mod normal, oul fertilizat călătorește prin trompele uterine și se implantează în peretele uterin, unde se dezvoltă într-o sarcină sănătoasă. Cu toate acestea, în cazul unei sarcini extrauterine, oul fertilizat se poate implanta în trompa uterină, ovare, colul uterin sau alte părți ale cavității abdominale.

Cauzele exacte ale sarcinii extrauterine nu sunt întotdeauna cunoscute, dar trebuie un consult la un medic ginecolog bun suceavasi pot include:

 1. Blocaj sau deteriorare a trompelor uterine: Acest lucru poate împiedica oul fertilizat să se deplaseze spre uter sau să ajungă la locul potrivit pentru implantare.
 2. Infecții: Infecțiile pelviene, cum ar fi infecțiile cu transmitere sexuală, pot provoca inflamații și cicatrici în trompele uterine, ceea ce poate afecta deplasarea oului fertilizat.
 3. Afecțiuni ale trompelor uterine: Anomalii congenitale sau afecțiuni precum salpingita (inflamația trompelor uterine) pot crește riscul de sarcină extrauterină.
 4. Factori hormonali: Deseori, sarcina extrauterină apare ca rezultat al unor dezechilibre hormonale sau tulburări care afectează peristaltismul trompelor uterine.

Simptomele sarcinii extrauterine pot varia de la femeie la femeie, dar, la fel, e obligatoriu un consult la un ginecolog bun suceava, si pot include:

 1. Dureri abdominale sau pelviene: De obicei, durerea este localizată pe o parte a abdomenului și poate fi continuă sau intermitentă.
 2. Sângerare vaginală: Poate apărea o ușoară sângerare vaginală sau o eliminare mai abundentă de sânge decât în timpul menstruației.
 3. Intensificarea durerii în timpul activității fizice sau la mișcări bruste: De exemplu, durerea poate crește la mers sau în timpul defecației.
 4. Simptome de șoc în cazurile severe: Dureri abdominale severe, amețeli, paloare, leșin și tensiune arterială scăzută pot indica o ruptură a sarcinii extrauterine și necesită îngrijiri medicale de urgență.

Sarcina extrauterină este o urgență medicală și necesită asistență medicală imediată la un ginecolog bun suceava la Clinica Dr. Criste. Diagnosticul poate fi stabilit prin intermediul unui examen fizic, ecografiei pelvine (ecografie sarcina) și a testelor de sânge pentru a detecta nivelurile hormonului BetahCG (gonadotropina corionică umană).

Tratamentul pentru sarcina extrauterină depinde de stadiul sarcinii și de starea femeii de comun acord intre ginecolog bun suceava si pacienta. Opțiunile pot include:

 1. Monitorizare medicală: În cazurile incipiente și stabile, în care riscul de complicații este redus, medicul poate recomanda monitorizarea atentă și administrarea de medicamente care să oprească dezvoltarea sarcinii extrauterine.
 2. Chirurgie: Dacă sarcina extrauterină este avansată sau există o ruptură, este necesară intervenția chirurgicală. În unele cazuri, se poate efectua o laparoscopie (o procedură minim invazivă) pentru a îndepărta oul fertilizat dintr-un loc inadecvat.
 3. Medicamente: În unele situații, medicamentele care conțin metotrexat pot fi administrate pentru a stopa dezvoltarea sarcinii extrauterine, în special în cazurile în care nu există o ruptură.

Este important ca femeile să caute asistență medicală de urgență dacă prezintă simptome de sarcină extrauterină sau dureri abdominale severe la un medic ginecolog bun suceava la Clinica Dr. Criste. Diagnosticarea și tratamentul precoce pot ajuta la prevenirea complicațiilor grave și pot contribui la menținerea sănătății femeii.