Morfologie Fetală

Morfologia fetală reprezintă un examen ecografic detaliat efectuat în timpul sarcinii pentru a evalua dezvoltarea și sănătatea fătului.

Vrei să faci o programare?

Programați-vă acum pentru a obține consultații și îngrijire medicală de încredere. Sunați la numărul de telefon de mai jos și vă vom ajuta să programați o vizită.

Te ajutăm să rămâi sănătos!

Doctori

Despre Morfologia Fetală

Morfologia fetală reprezintă o examinare importantă și detaliată a structurii și dezvoltării fetale în timpul sarcinii.

Acesta este un moment crucial în evaluarea sănătății și dezvoltării fătului și poate oferi informații esențiale despre eventuale anomalii sau probleme de dezvoltare.

Ce este morfologia fetală?

Morfologia fetală este o examinare ecografică specializată care permite evaluarea amănunțită a tuturor organelor și structurilor fetale. Aceasta se realizează de obicei între săptămânile 18 și 22 de sarcină și are rolul de a identifica eventuale malformații congenitale sau alte afecțiuni care pot afecta sănătatea fătului.

Importanța morfologiei fetale

Evaluarea morfologiei fetale este esențială pentru depistarea precoce a anomaliilor și a eventualelor afecțiuni care pot necesita intervenții medicale. Prin identificarea timpurie a problemelor, se pot întreprinde măsuri adecvate pentru a proteja sănătatea și dezvoltarea optimă a fătului.

Tipurile de morfologie fetală

Există trei tipuri principale de morfologie fetală:

    • Morfologia de bază: Aceasta se realizează în mod obișnuit între săptămânile 11 și 14 de sarcină. Scopul principal este de a evalua dimensiunea sacului gestațional, numărul de făt/fățiși și a identifica eventualele anomalii majore.
    • Morfologia de screening: Aceasta se efectuează de obicei între săptămânile 18 și 22 de sarcină. Include evaluarea detaliată a structurilor anatomice și a funcționalității fătului, cu accent pe detectarea posibilelor anomalii.
    • Morfologia detaliată: Aceasta este o evaluare cuprinzătoare și amănunțită a fătului și se realizează de obicei între săptămânile 18 și 22 de sarcină. Include examinarea detaliată a tuturor organelor și structurilor fătului pentru a detecta eventualele anomalii și probleme de dezvoltare.

Realizarea morfologiei fetale

Examinarea morfologiei fetale se realizează printr-o ecografie specializată, în care medicul obstetrician utilizează un aparat ecografic de înaltă rezoluție. Aceasta implică scanarea atentă a fătului, cu atenție deosebită acordată organelor și structurilor importante. Imaginile obținute sunt analizate pentru a detecta eventuale anomalii și probleme de dezvoltare.

În concluzie, morfologia fetală reprezintă o etapă esențială în evaluarea sănătății și dezvoltării fătului în timpul sarcinii. Prin intermediul examinării ecografice detaliate, medicul poate detecta eventualele malformații și afecțiuni, permițând intervenții și măsuri adecvate pentru a asigura o sarcină sănătoasă și dezvoltarea optimă a fătului.