Analize în sarcină

În timpul sarcinii incipiente, medicul obstetrician-ginecolog poate recomanda o serie de analize și teste pentru a monitoriza sănătatea mamei și

În timpul sarcinii incipiente, medicul obstetrician-ginecolog poate recomanda o serie de analize și teste pentru a monitoriza sănătatea mamei și a fătului. Iată câteva analize comune efectuate în sarcina incipientă:

  1. Testul de sânge pentru sarcină: Acesta este primul pas pentru confirmarea sarcinii. Se analizează nivelul hormonului gonadotropină corionică umană (hCG) în sânge pentru a confirma prezența sarcinii.
  2. Hemoleucograma completă: Această analiză măsoară numărul de celule roșii și albe din sânge, precum și nivelul de hemoglobină. Poate furniza informații despre starea generală de sănătate și poate depista anemii sau alte afecțiuni.
  3. Grupul sanguin și Rh-ul: Se verifică grupul sanguin al femeii și factorul Rh. Acest lucru este important în cazul în care femeia are Rh negativ și partenerul are Rh pozitiv, pentru a preveni complicații Rh în sarcinile viitoare.
  4. Teste de infecții cu transmitere sexuală (ITS): Se pot efectua teste pentru depistarea infecțiilor cu transmitere sexuală, cum ar fi HIV, sifilis, hepatita B sau C, gonoreea și chlamydia. Este important să se identifice și să se trateze aceste infecții pentru a preveni complicații în timpul sarcinii.
  5. Testele de funcție tiroidiană: Uneori, se poate solicita o analiză a nivelurilor hormonilor tiroidieni, cum ar fi TSH și T4 liber, pentru a verifica funcția tiroidiană. Tulburările tiroidiene netratate pot afecta dezvoltarea fătului și pot crește riscul de complicații.
  6. Analize urinare: Se efectuează teste pentru a evalua prezența proteinelor, glucozei sau infecțiilor urinare. Aceste analize pot oferi informații despre funcția rinichilor și pot depista eventuale probleme.

TORCH este un acronim folosit pentru a descrie un grup de infecții care pot fi transmise de la mamă la făt în timpul sarcinii. Aceste infecții includ:

  1. Toxoplasmoza: Este cauzată de parazitul Toxoplasma gondii, care poate fi transmis prin consumul de carne insuficient preparată, contactul cu fecale de pisică sau prin transmitere de la mamă la făt prin placenta. Infecția poate provoca malformații congenitale sau alte complicații grave la făt.
  2. Rubeola (pojarul german): Este cauzată de virusul rubeolic și se transmite prin contactul cu secreții nazale sau orale ale unei persoane infectate. Infecția în timpul sarcinii poate duce la anomalii congenitale, inclusiv la sindromul rubeolic congenital.
  3. Citomegalovirus (CMV): Este un virus comun care poate fi transmis prin contactul cu fluide corporale, cum ar fi saliva, urina sau sângele unei persoane infectate. Infecția cu CMV în timpul sarcinii poate cauza complicații la făt, inclusiv surditate, întârziere în dezvoltare și alte probleme de sănătate.
  4. Herpes simplex: Este cauzat de virusul herpes simplex și poate fi transmis prin contact direct cu leziuni sau prin transmitere de la mamă la făt în timpul nașterii. Infecția cu herpes simplex poate avea consecințe grave pentru nou-născut, inclusiv leziuni ale sistemului nervos central.

Este important ca femeile însărcinate să fie conștiente de riscurile asociate infecțiilor TORCH și să ia măsuri pentru a preveni expunerea la aceste infecții. Măsurile preventive includ igiena riguroasă, evitarea contactului cu persoane infectate și consumul de alimente sigure și gătite corespunzător. De asemenea, este important ca femeile să primească îngrijire prenatală adecvată și să efectueze analize de sânge pentru a verifica prezența anticorpilor specifici pentru aceste infecții.